Hur sover min 9 månaders bebis

Hur sover din bebis?” måste ändå vara bland de mest ställda frågorna till en förälder? Hur kan det vara så viktigt för någon annan att veta hur min bebis sover på natten, det har jag funderat på länge. Är det avundsjukan att någon annan kanske får sova mer än oss? Eller handlar det om att själv få skryta om att ”min bebis sover hela nätter”? Eller är det bara ren och skär nyfikenhet om andras sömnrutiner? Här är i alla fall mina tankar angående sömn och hur det ser ut hos oss i dagsläget.

Vi startade tidigt med rutin inför natten med Charlie men det är inte förrän senare dagar som han har börjat sova hela nätter. Han är snart 10 månader och han började sova hela nätter runt 7 månader skulle jag chansa på. Det var i alla fall i samband med att han slutade äta på nätterna, vilket är en helt annan historia som jag kan skriva om en annan gång.

I alla fall. Charlie har sovit hela nätter i säkert två månaders tid (jag menar, minns någon exakt när saker och ting förändrades i ens liv som småbarnsförälder?). Men det var ju DRÖMMEN! Att få sova en hel natt utan att vagga bebis, göra en flaska eller vad det nu kunde vara. Men hur ser läget ut nu då? Med tanke på att det är semestertider och vi är iväg väldigt mycket så ändras ju rutinerna en del. Även om vi försöker vara noga med att han ska sova ungefär samma tid varje kväll så somnar har på alla olika ställen vilket gör att han sover lite mer oroligt under natten. Sen kom ju den där jädra febern och vi sov nog inte mer än 45 minuter i sträck mellan uppvaken. Nu håller vi på att kämpa oss in i rutin igen. Detta innebär alltså att han ska somna själv i sin egen säng (utan vaggande) och snart är vi nog inne på hela nätter igen!

Det är också en grej som jag reagerat mycket på sedan jag blev mamma. Alla vill att barnen ska lägga sig i tid, men de ska också sova till 08-09 kanske till och med 10 vore trevligt! Jag förstår inte vad det är för superbarn som går och lägger sig vid 19.00 och sover hela vägen till 10.00? Jag är en morgonmänniska, så att Charlie vaknar mellan 06-07 som han vanligtvis gör, gör mig absolut ingenting. Jag har mycket hellre de där timmarna på kvällen att göra någonting för mig själv än att jag ska sova bort mina ”egen timmar” på morgonen. För vi har ju även ett barn som inte gillar att sova på dagtid, så jag får inte många minuter själv då. Det har han aldrig gjort, inte ens när han var en väldigt liten bebis. Han är alldeles för nyfiken på livet och allt som sker omkring honom för att kunna sova på dagarna. Idag t.ex. så vaknade han vid 05.30, vid 11 somnade han första gången (tog ca en timma i vagnen innan han somnade) och sov i 20 minuter. Sedan var han vaken fram till 15.30 och sov då ca en timma i bilen. Detta är något som många andra föräldrar reagera på, ”men han måste ju sova mer på dagen”, ”så tufft för er att han inte sover” och ”vad kämpigt ni har det”. Men vet ni vad? NEJ, jag ser inte alls problematiken i detta (förutom att jag kanske aldrig får dricka en kopp varmt kaffe). Så länge sömnen på nätterna fungerar så gör det mig ingenting att han är vaken såhär mycket på dagarna. För han gråter ALDRIG över att han är trött. Det är aldrig något gnäll och tjurigt över att han inte har sovit, utan han gillar bara inte att sova när det händer saker omkring honom.

Det som jag anser är viktigt i sömnfrågan är att man ska göra det som passar ens egen familj. Det är klart att alla vill sova hela nätter, men för att komma dit så måste man bara följa sin egen familjs rytm! Det finns väldigt få barn som passar in i den ”ramen” som många föräldrar vill ha in dem i. Se istället det fina med hur ditt barn är och fokusera inte på hur andra har det. Det är sällan jag frågar andra föräldrar ”hur sover ni om natten?”. För det intresserar faktiskt inte mig, för vår familj fungerar som den gör oavsett hur mycket eller lite någon annan sover. Det är så himla lätt som förälder att bara se hur ”bra” någon annan har det. Men om man accepterar att såhär är vår period i livet just nu och försöker se det fina i det, så kommer de där vakennätterna snart inte kännas lika jobbiga. Nu säger jag inte att man inte får tycka det är jobbigt, för det är klart att man kanske behöver be om hjälp så man får sova någongång om man aldrig får sova ut. Men det jag vill få fram är att försök att inte jämföra er sömn med andra, försök istället att se det fina med den perioden ni går igenom!

Jag t.ex. kan tycka att det är riktigt jobbigt att behöva gå upp 05 de dagarna Charlie bestämmer sig för att ta morgon då. Men istället för att bara tycka att det är jobbigt så sätter jag på en kanna kaffe, hittar en mysig film att sätta på och så leker vi i vardagsrummet med en film i bakgrunden så blir den morgonen också riktigt mysig. Även om man är så trött så man knappt vet vad man heter! Se tjusningen i vardagen istället för allt det tunga så kommer livet att kännas mycket enklare!

En reaktion på ”Hur sover min 9 månaders bebis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s