Kan man cykla med en 9 månaders bebis?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för babyland

I förra inlägget så tipsade jag om olika aktivteter som går att göra nu under Covid-19. Där skrev jag bland annat om att ta sig iväg på en cykelutflykt. Jag har fått endel funderingar kring om man verkligen kan göra det när bebis är så ”liten” och om det är säkert för bebis på cykeln. Så jag tänker att jag kommer att utveckla våra tankar kring detta och hur vi upplevde det.

Den cykelsitsen som vi har till Charlie är en Hamax Kiss, det är en cykelsits som inte behöver fästas i en pakethållare. Jag vet faktiskt inte hur stabil jag skulle känna att den var om jag inte hade min pakethållare under, men enligt beskrivningen så ska den fungera på cyklar med eller utan pakethållare. Det som är bra med denna sits är att den har en ergonomisk sittställning, den var enkel att fästa på cykeln och då bärarmen är frilagd så är den fjädrande för att skona barnets ryggrad. Denna sits går att använda från 9 månader upp tills barnet väger 22 kg.

Vi upplevde att det kändes okej att ha Charlie i cykelsitsen då han har suttit självständigt sedan ca 5 månaders ålder, vilket alltså är 4 månader utav sittande vid det här tillfället. Jag hade nog känt annorlunda om han inte kunde sitta självständigt eller satt väldigt ostadigt själv. På cykelsitsen så finns det spännen så att vi ska kunna sätta fast hans fötter, men dit når inte Charlie än så han fick ha fötterna fria. Detta var dock inget problem eftersom han är för kort för att nå ner med fötterna till hjulet eller liknande så det fanns ingen risk med att inte ha dem fastspända.

Vi åkte och köpte en cykelhjälm på biltema som är för småbarn, vi fick ta den minsta storleken som fanns men den passade perfekt. Hjälmen ser såklart lite stor ut på Charlie, men eftersom vi har spänt åt den ordentligt både inuti och under hakan så satt den jättebra på honom. Många har sagt att de inte hittar cykelhjälmar till så små, men vi kollade vilken storlek han har på huvudomfång och letade hjälmar efter de måtten och hade inga konstigheter med att hitta en hjälm. Här kan ni hitta en hjälm som är gjord för småbarn.

Det jag tyckte var lite tråkigt, eller som jag nog hade känt var jobbigt om jag var ensam, är att jag inte kunde se Charlie alls under resans gång. Eftersom vi var många som cyklade tillsammans så var det inga problem då de andra kunde ha lite koll på Charlie och han kunde även titta på dem och känna sig trygg. Jag har faktiskt inte varit ute och cyklat ensam med honom så jag vet inte hur varken han eller jag skulle uppleva det. Jag har hört att det ska finnas cykelsitsar som man har på styret och då ska kunna se barnet hela tiden, vilket jag tycker låter som en bra idé. Sen kan jag tänka mig att det upplevs vingligare när de sitter på styret och inte bak på cykeln. Oavsett att Charlie och jag inte såg varandra så gnällde han inte en sekund under hela dagen vi cyklade vilket känns som ett gott tecken. Han klappade mig på ryggen ibland vilket kändes som ett härligt stöd under cykelturen!

I det stora hela, så skulle jag säga att sålänge ditt barn sitter stadigt självständigt och är stor nog att det finns cykelhjälmar som passar så tror jag inte att det är några konstigheter att ge sig ut och cykla. Man måste såklart se till att man kan spänna åt selen ordentligt på sitsen så de sitter fast i stolen på ett säkert sätt. Men utöver det ser jag inte någon anledning till varför man skulle behöva vänta tills barnet har fyllt 1 år, när det fungerade så himla smidigt och säkert redan nu. Så är ni sugna tycker jag absolut att ni ska ge er ut och testa, för vi tyckte det var superhärligt!

Om ni är mer intresserade av vår cykelutflykt så finns det en vlogg ifrån den dagen:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s