Vad lagar jag för mat till min bebis?

Charlie är nu 10 månader men har ätit ”fast” föda sedan han var ungefär 8 månader. Eller ja vid 8 månader så började vi fasa ut puréer och mixad mat och det tog inte lång tid innan han enbart åt ”vanlig” mat till alla mål. Det jag tyckte var svårt till en början var att veta, vad kan han äta? Vad klarar han av att tugga och hur ska jag skära maten för att han inte ska sätta i halsen. Så här tänkte jag dela med mig av de tips som jag har lärt mig under resans gång och hoppas kunna ge någon annan lite tips och idéer på vad man kan laga för mat till sin bebis!

Innan vi började med mat så gav vi Charlie smörgåsar, smörgåsrån och ägg i skivor. Det var liksom infasningen i att äta mat med bitar i. Sedan vid Charlies 8 månaders besök på BVC så sa de att han kunde börja äta vanlig mat nästan direkt då de såg hur bra han kunde äta redan då samt hur stort intresse han hade för mat. Så redan samma dag så gjorde vi en laxfilé i ugnen som vi sedan mosade något och gav till Charlie tillsammans med en mosad potatis och lite grönsaker. Detta smaskade han i sig utan konstigheter och vi började fundera på, vad mer är lätt för honom att ”tugga” med sina två tänder?

Jag tycker fortfarande att det är svårt att hitta ny inspiration gällande mat och vad som är enkelt för honom att äta. Men vi har testat att göra köttbullar i ugnen, så de inte får en hård stekyta, vilket han gillar. Men han gillar inte att äta köttbullarna med makaroner utan då äter han bara köttbullarna och med potatis har jag lite svårt att hitta på en sås som inte behöver salt i sig för att smaka bra. Vi har somsagt testat lax vilket är något som vi gör nästan varje vecka då det är en tydlig favorit hos Charlie. Vi gör även kyckling väldigt ofta som vi bara drar isär och serverar med potatis och grönsaker. Vi har testat köttfärsås, chili con carne, korvstroganoff, pannkakor, ja you name it.

Men nu är Charlie istället inne i period där han inte vill äta om han inte får äta själv. Han har såklart inte lärt sig att äta med sked än, utan allt äts ju med händerna. Och vilka måltider fungerar om man bara äter med händerna? Det är klart att han har ätit köttförsås och makaroner med händerna också, men det blir ju väldigt, väldigt kladdigt. Så vi har testat och letat efter bra recept på mat som är lätt att äta med händer. Som ni märker har vi ju testat en hel del men nu har vi även här hittat några favoriter.

Så här tänkte jag dela med mig av våra favorit recept på ”finger food” som vi gör till Charlie och hoppas ni kan få lite inspiration om ni också har en bebis som vägrar att äta om hen blir matad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s