Potträning på 10 månaders bebis

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Jollyroom

Charlie är nu 10 månader och vi har tänkt att det är dags att börja med potträning. Det står olika överallt angående vilken ålder bebisar/barn kan börja förstå det här med potträning. Jag tror att det var på 1177 som jag läste att man kan börja efter året, men på libero så står det 8 månader. Jag har även hört 10 månader någonstans. Så nu tänker vi att det är dags, även om vi inte ska köra ”hård” potträning nu till en början så kommer vi låta Charlie sitta på pottan efter han har sovit och ätit.

Överallt så står det att man ska läsa av barnets signaler för att veta när de är dags, med tanke på att han är så liten så vi inte kan fråga honom, men OJ vad svårt. Jag har försökt de senaste dagarna och se om det finns något mönster eller några signaler innan det är dags men jag kan verkligen inte se något! Jag ser ju när han kissar eftersom han ryser då, men tänker att då är det ju redan försent innan han har hamnat på pottan…Men men det där kommer kanske med tiden för oss båda.

Vi har beställt en babybjörn pottstol (kan köpas här), då den har fått bäst i test och är den som folk rekommenderar mest när jag har tittat runt. Det sägs att de är bra då den har en hög rygg samt att själva pottan är lite högre i sig, vilket ger en bra sittställning för barnen när de ska gå på toaletten. Jag gillar även att det är en löstagbar innerpotta. Det finns det såklart på många andra pottor också men utifrån vad jag har läst så har vi fastnat för denna. Är ju en djungel även här, så som med alla andra barnprodukter.

Men nu till det svåra, hur ska man få en så liten att förstå orsak och verkan gällande toalett situation. Charlie är ju nästan alltid utan blöja här hemma nu under sommaren, det är framförallt vid mat-och sovstund som han har blöja. Eller om det är gäster här hemma. Men det händer nästan aldrig olyckor, så frågan är om han har förstått att han ska kissa/bajsa i blöjan eller om det bara har varit ren ”tur” att det inte skett några olyckor…Jag tror ju att vi bara har haft ren tur, för när vi har varit hos mina föräldrar och han är blöjfri så har det hänt olyckor mer än en gång. Här hemma kryper han ju även i och ur poolen hela tiden, vilket innebär att vi kanske missar några kissar som sker där i. Men nu när de kommer lite kallare tider så kanske han inte ska springa runt naken hela tiden så jag har även beställt några kalsonger, så att det blir naturligt att inte ha blöjan på. Dock tycker jag att det är svårt att hitta bra modeller, jag vill ha såna här till honom men dessa är typ de enda jag har hittat. Skulle egentligen vilja hitta storpack men fick bli två par såna här i alla fall.

Det som jag har förstått är det viktiga i det hela, vilket jag tänker är som med allt när det kommer till barn, är framförallt att ge mycket uppmuntran när det går bra och inte skäll om det sker olyckor. Detta känns dock som en självklarhet tycker jag men ändå viktigt att tänka på, jag kan ändå förstå att man kanske blir trött om det sker olyckor hela dagarna. Sen har jag även hört att man ska låta sitt barn följa med in när man själv använder toaletten så att de ser hur man använder den. Det här är ju också något som sker naturligt här hemma, är han inte med mig på toaletten så vet jag ju inte vad han gör och vad han kan slå sig på. Så är jag ensam hemma är han alltid med mig på toaletten. Ett tips som jag läst är att läsa böcker för barnet när de sitter på pottan eller låta dem bläddra i en bok själva. Jag antar att detta är för att de inte ska tröttna på att sitta där innan de är klara.

Så nu väntar vi bara på att pottan och de andra grejerna ska trilla ner i postlådan så ska vi köra igång. Jag är nervös och taggad på samma gång, får se hur detta går! Hur har ni andra gjort med potträning? Hur gamla var era små när de började? Och var det svårt att förklara orsak och verkan för de små?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s