Vad behöver man till en nyfödd?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Jollyroom

Detta är något som jag (såklart) funderade mycket på innan Charlie kom till världen. Hur mycket behöver man verkligen och vad kan man inte leva utan när man har en nyfödd? Jag kan säga er att det är inte mycket som man verkligen BEHÖVER. Sen är det mycket saker som kanske gör livet lättare, men även här kan jag inte påstå att det är massor av olika produkter som behövs. Jag tänker att jag listar de sakerna som vi känner att vi inte hade klarat oss utan som de saker som vi knappt har rört här hemma.

Vad vi inte kunde leva utan när Charlie var nyfödd:

Swaddle filt. Som jag har nämnt tidigare så gillade inte Charlie att sova själv, men när vi ”Swaddlade” honom så sov han hur bra som helst. Vi använde oss av en muslinfilt, så den kunde vi verkligen inte leva utan.

Babynest, även om Charlie inte gillade att sova ensam så var ändå babynestet något som vi använde HELA tiden. Vi hade med oss det till BB och Charlie låg i det konstant, även när han började sova i sin egen säng så hade vi babynestet där i och han sov då toppen. Sen är ju detta väldigt individuellt för bebisar, vissa använder knappt dessa alls. Men för oss var det ett måste.

Bedside Crib, detta vår något som vi fick låna utav en kollega till Tom. Vi tänkte använda den vanliga spjälsängen bredvid vår säng ifrån början men WOW. Detta är något som jag rekommenderar till alla föräldrar, det är så smidigt. Du behöver inte resa dig för att ta upp bebisen, du kan i princip låta barnet ligga kvar i sin säng om du liggammar. Du och din man/sambo kan sova och röra er hur ni vill utan att ha en liten ömtålig bebis emellan er. Nej detta är något jag definitivt rekommenderar till alla småbarnsföräldrar. Vi hade Charlie i den tills han var ca 6 månader och han i princip inte fick plats i den längre. Vi älskade den.

– Skötbord i sovrummet (vi köpte ett ifrån IKEA), till en början så hade vi bara en skötbädd som vi la på sängen när vi bytte på Charlie på nätterna/mornarna men OJ vad ont i ryggen vi fick direkt. Vi tänkte att eftersom det är så få blöjor man byter uppe i sovrummet så behövs inte ett skötbord där (vi hade redan ett skötbord på nedervåningen). Men det var något vi snabbt insåg att vi inte skulle klara oss utan!

– En bröstpump (tommee tippees elektriska hade jag, vet inte vart man hittar den i Sverige), detta är ju såklart beroende på om man tänker att man ska amma eller inte. Man vet ju heller inte om amningen fungerar, men vi köpte oss en bröstpump innan Charlie föddes och jag är VÄLDIGT glad att vi hade gjort det. Eftersom Charlie hade gulsot så åt han inte så bra i början och jag fick ifrån dag 4 pumpa kontinuerligt så att han skulle få i sig ordentligt (han fick i sig mer ifrån flaskan än när han ammades). Så jag är väldigt glad att jag hade en pump hemma och inte behövde åka ut och köpa en i all kaos som var runt gulsoten och alla extra sjukhusbesök vi gjorde pga. detta.

Bärsele, det är nog något som jag inte hade tänkt på i första hand utan vi fick faktiskt en utav en kompis till mig. Vi använde den mycket mer än jag trodde att vi skulle göra, dels för vi hade en bebis som gillade att vara nära men också en bebis som hade ont i magen (inte kolik). Så när han satt i bärselen så fick han både närheten men det lindrade också hans magont att sitta i den. Plus att du som förälder hinner fixa saker hemma eller t.ex. åka och handla. Jag hade alltid Charlie i bärselen vid veckohandlingen av mat.

Vad kände vi att vi hade kunnat vara utan då?

– babygym, absolut vi har använt det men inte alls så mycket som jag trodde att vi skulle göra. Det kändes som det var en så himla kort period som Charlie faktiskt tyckte att det var kul att ligga och titta på grejerna där i, strax efter det började han rulla och ville inte längre ligga still i gymmet. Så som vi använde det hade vi likagärna kunna haft en filt att ha honom på.

– babysitter, tror vi använde våran kanske 3-4 gånger. Det var inget för oss och vår bebis. Charlie ville mycket hellre sitta hos oss tills han var så pass stor att han kunde börja sitta i sin matstol (måste också då skriva att Charlie har suttit självständigt sedan 5 månaders ålder). Men måste understryka här att det är väldigt olika för alla så er bebis kanske älskar en sån här stol, men för oss var det bara något som står och samlar damm i hörnet.

– Hundra olika outfits, helt ärligt du behöver typ 5 olika att gå runt på. Sen är det klart att det är kul med bebiskläder, vi har haft SÅ mycket kläder till Charlie. Men jag kan också säga att vi har påsar med kläder som prislappen sitter kvar på då vi aldrig hann använda det. Så köpt inte för mycket! Det går inte åt så mycket kläder till en så liten och de växer ur det så himla snabbt!

– Stora ”vanliga” täcken och kuddar, för det första ska småbarn inte använda kudde så den behöver ni inte alls. Vi fick även ett täcke tillsammans med spjälsängen och det har vi använt kanske två gånger sedan Oktober. Nu är Charlie kanske ett varmt barn, men de gånger vi har använt det stora täcket har han varit genomblöt av svett på morgonen. Nuförtiden så använder han inget, antingen pyjamas eller kanske en tunn filt. Men han vill helst inte ha något på sig när han sover. Så jag skulle nog kunna säga att ni kan vänta med täcke och kudde så behöver man inte ta alla utgifter på en och samma gång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s