En mammakropp?

För några dagar sedan så la en bekant till mig ut en bild på sina sociala medier och skrev om sin ”pre-baby kropp” som hon ville ha tillbaka och hur ”snygg” hennes kropp var innan barn. Min första tanke var att snabbt kommentera att hon ska vara stolt över sin kropp som har gett henne sina barn. Sedan började jag reflektera lite över mig själv. Jag kan inte påstå att jag har så mycket ångest över hur min kropp var innan vs efter barn, men det är klart att jag står där ibland och tycker att mina bristningar är fula.

Är det inte konstigt ändå hur logisk man kan vara när det gäller någon annan men så himla kritisk när det kommer till en själv? Mina bristningar syns inte för någon annan då de sitter på mer ”gömda” ställen, men ändå kan jag stå där och tycka de är hemska? Men när jag ser någon annan så tycker jag bara att det är fint och att de borde vara stolta!

Och vi borde verkligen vara stolta över våra kroppar, den kvinnliga kroppen är FANTASTISK som kan låta ett barn växa i magen och sedan gå igenom en förlossning. Men sen kommer samhället och säger att vi ska skämmas över den kropp vi har efter förlossningen? Eller ja, efter barn överlag. Vi ser bara det ”smutsiga” i en kropp, det fula och det som ingen vill ha? Det är så fint när man är gravid men så fort bebisen är ute så ska vi vara ”tillbaka” i våra kroppar på nolltid. Ni hör ju själva hur sjukt detta låter?

Tyvärr måste jag nog också säga, detta är dock min egen reflektion, att jag tror att det är vi kvinnor som har skapat dessa normer. Jag tror att de flesta män inte tittar på sin fru/flickvän efter att de har fött barn och tänker att det där extra hullet är ”äckligt”. Jag tror att de ser det fina i oss mer än vad vi själva gör det. Men sen går vi in och tittar på sociala medier, vi jämför oss med varandra och andra vi ser på TV och liknande och helt plötsligt är våra kroppar inte ”rätt”. Vi jämför oss och vi klankar ner på varandra hela tiden istället för att lyfta varandra.

Alla är fina och unika och vi borde lyfta det och inte trycka ner oss själva i det. Varför ska man försöka vara precis som någon annan, då är du ju inte DU längre? Jag tycker att vi alla borde försöka uppskatta det fina i oss själva mer, att fokus ska ligga där istället för hur ”smal och snygg” hon på instagram är. Eller att ha den där perfekta platta magen för att sociala medier säger att det SKA man ha, var nöjd med vem du är och hur du ser ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s