Internet och dess påverkan?

Jag blir nästan lite mörkrädd när jag tänker på skillnaden mellan hur jag växte upp och vad dagens barn och ungdom växer upp i. När jag var liten så hade vi dator och internet såklart, men det var alltid på begränsad tid. Mamma satte en timer på 30 minuter och så fick vi den tiden att sitta vid datorn. När vi blev äldre så fick vi såklart lite mer obegränsad tid men vi hade ändå bara en stationär dator som vi alla i familjen delade på. Det var inga smartphones med ditten eller datten i, utan de var en telefon där man kunde smsa, ringa och spela musik i princip.

Idag hör jag om barn som har egna Iphones när de är 6-7 år. Vad ska en 6 åring med en Iphone till funderar jag då på? Jag menar…absolut om de går hem själva och behöver ringa sina föräldrar etc, men det behövs det ju inte en Iphone för? Man kan göra SÅ mycket på en smartphone idag som föräldrarna då inte har en aning om sker. Och detta skrämmer mig verkligen. För om normen är att barnen ska ha telefon från så ung ålder, då kan ju inte vi vara de enda som säger nej till Charlie. För är han ensam om att vara telefonlösa så kan man ju skriva upp att han kommer bli retade för det och hamna utanför.

Men i min värld finns det ingen motivation som duger till varför ett så litet barn behöver ha en smartphone, eller sitta vid datorn hela dagarna, eller titta på tv eller vad det nu kan vara. Jag kanske är gammalmodig men jag vill att mitt barn ska vara ute och leka, använda fantasin och inte sitta inne och glo på en skärm hela dagarna..

Sen är det ju självklart att det blir mer skärm för Charlies generation än vad det var när jag var liten, för det är mer tillgängligt idag. Och med det menar jag att när jag var liten så stod alltid en radio på och spelade under dagarna, och här hemma har vi tv:n på i bakgrunden istället. Men vi sitter inte och tittar på tv:n hela dagarna, utan det är bara bakgrundsljud när vi leker. Men att sätta Charlie framför tv:n och låta honom titta på den och strunta i att leka och vara utomhus finns inte på kartan här hemma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s