När kan bebis sluta äta på natten?

Detta är något som många föräldrar funderar på. Hur länge ska man hålla på att vakna på nätterna egentligen? Och hur många gånger per natt är rimligt att vakna? Jag har ju såklart inga expertsvar, men jag tänkte dela våra tankar och upplevelser!

Vi har helt klart haft vår del av vaken-nätter, när jag ammade Charlie så åt han med max tre timmars mellanrum, men det var lyx. Oftast var det ännu oftare på nätterna. På slutet innan vi började med ersättning så åt han ungefär varje timma…Dock tror vi att det berodde på att jag inte hade tillräckligt med mjölk och var ju därför vi fick gå över på ersättning sen.

Men i alla fall! Från 6 månader så säger BVC att bebis är tillräckligt stor för att sluta äta på natten. Så efter Charlies 6 månaders besök på BVC så slutade vi mata på nätterna. Först så gjorde vi som läkaren hade rekommenderat, man trappar ner på ersättning. Alltså samma mängd vatten men mindre pulver, för att göra smaken svagare och svagare. Vi tyckte dock inte detta fungerade, vi testade ett par nätter men kändes som att Charlie bara blev irriterad på att han fick lite men inte tillräckligt. Så en natt så testade vi att ta bort det helt, han fick bara nappen och komma upp till oss för lite tröst istället. På kanske tre nätter så var Charlie nöjd utan mat, han grät aldrig efter mat ens utan kanske bara för att han ville ha nappen. Kort efter detta började han även sova hela nätter, då han liksom inte hade något att vakna för direkt.

Jag har även hört att om man ammar så är det lättare att pappan tar barnet över en helg (att mamman sover på andra sidan sängen eller i ett annat rum). Detta för att bebis associerar mamma med mat och har svårare att acceptera att denne inte får äta om mamma är nära. Även på detta sätt har jag hört att det bara tar några nätter så länge man är strikt med att inte ge någon mat. Det kan såklart vara väldigt tuffa nätter, men det är verkligen värt det i slutändan. Vi hade det inte så tufft, Charlie var aldrig otröstlig och han accepterade väldigt snabbt att det inte blev någon mat. Jag har förstått att det kanske inte är så enkelt för alla, men jag tror ändå att oavsett så är det bara några nätter sålänge man inte ger efter och ger lite mat ibland. För då förstår ju bebis att ju mer jag skriker så tillsist får jag det jag vill ha.

Så mitt tips är verkligen att håll ut! Det kanske är en tuff helg men OJ vad värt det är att äntligen få sova en hel natt! Eller slippa blanda ersättning mitt i natten i alla fall. Ju tidigare man vänjer av desto lättare är det för både er och bebis. Efter 8 månader tror jag det är så har det blivit en vana för bebis att äta på natten och då är det ännu svårare att vänja av vid nattmaten. Så även om bebis känns liten så är det bättre och lättare för alla att börja i tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s