När borde barn börja förskolan?

Detta är så svårt tycker jag, hur ska man tänka? Jag hör så många prata om att det är bra för barnen att börja när de är yngre för då är det inte lika jobbig separationsfas, då de inte förstår på samma sätt. Sen känner ju jag såklart att jag inte vill lämna Charlie på förskolan för tidigt, för ska jag lämna honom åt någon okänd människa för att uppfostra honom. Och att jag enbart ska få helger och kvällar med min lilla människa?

I torsdags fick vi ett mail där det stod att Charlie har fått en förskoleplats från 12 Januari. Vi hade ju sökt från 4 Januari när vi fortfarande trodde att Tom skulle va hemma hela hösten med Charlie och att vi då inte skulle ha så mycket föräldradagar kvar att spela med. Nu när vi fick beskedet så kändes det bara fel, vi har nästan 300 föräldradagar kvar, ska vi sätta Charlie på förskola med så mycket dagar kvar? Samtidigt så är det vårt första val av förskola och jag känner en av pedagogerna sedan tidigare. Jag vill inte ge upp en plats på en toppen förskola för att sedan när vi väl är redo inte få en plats och blir placerade på en random förskola som vi inte alls känner till.

Vi har velat här hemma fram och tillbaka med hur vi ska göra, hur ska man tänka?? Ska man tänka att det är bra för Charlie att komma iväg en dag i veckan och leka med andra och va hemma resten? Men då kanske han hamnar utanför, eftersom han aldrig blir en i gänget om han bara är där en dag i veckan. Samtidigt, leker barn som är så små på det sättet? Ska han va hemma med oss och hoppas att öppnaförskolor snart kommer igång igen så vi kan gå och leka där? Vad mår Charlie bäst av egentligen?

Vi märker ju så himla stor skillnad på honom om man är ensam hemma med Charlie eller om både jag och Tom är hemma. Han är så mycket lugnare och gladare om både jag och Tom är hemma samtidigt. Därav känns det som att han kanske inte skulle må bra av att börja förskolan än. Det är ju ett par månader kvar såklart men ändå. Han kommer ju bara vara 1 år och 3 månader…

Beslutet skulle in idag senast, vi hade alltså ca 4 dagar på oss att bestämma hur vi skulle göra. Vi har räknat dagar, tänkt och funderat massor och kommit fram till att vi kommer tacka nej till förskola nu. Charlie får vara hemma med oss och så söker vi till början av augusti igen. Vi har så pass mycket föräldradagar kvar att vi kan vara hemma tills dess och vi tror att det kommer passa oss och Charlie mycket bättre. Även om det kanske blir en tuffare inskolning i slutändan, så har vi i alla fall haft nästan två år hemma med vår lilla kille.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s