13 månader och första ordet!

I somras så sa Charlie ofta ”mamma”, ”pappa” och ”nej”. Men med tiden så har dessa ord försvunnit mer och mer, eller nej förresten ”nej” sitter fortfarande i. Det hör vi x antal gånger per dag. Men det är längesen vi hörde mamma eller pappa. Ibland kommer det något som låter lite som pappa och jag försöker uppmuntra detta och svara med vart pappa är eller att pappa kanske vill ha den leksaken som Charlie håller upp.

Charlie säger även ibland ord som låter som ”no” och ”yeah”, sen om det bara är ljud eller de faktiska orden är vi såklart osäkra på. Vi försöker uppmuntra hela tiden och upprepa de ”ord” han säger, för att han ska tycka det är kul såklart men också försöka visa att vi förstår honom.

Nu de senaste dagarna började vi höra något som lät lite som ”tack” när vi gav honom någonting. Så för att förstärka detta så sa vi ”tack, tack” extra tydligt efter varje gång vi gav Charlie någonting. Likaså när han gav oss något så sa vi tack, tack. Det gör vi i princip alltid annars också men vi försökte vara lite extra tydliga här. Bara en dag senare kom det, SUPER tydligt ”tack” när han fick sin napp.

Nu säger han ”tack” eller ”tack, tack” varje gång vi ger honom någonting. Det här känns som det första riktiga ordet. Eftersom de andra orden har kommit och gått lite, plus att de inte har varit kopplade till person eller handling så tror jag de mest har varit ljud som lyckats komma i rätt ordning. Men det här är ju ett ord som han gör kopplat till en handling, vilket känns som att han förstått på ett annat sätt.

Det känns väldigt kul att han ändå börjat försöka komma med mer ljud/ord på senaste tiden. Jag har ju förstått att barn som växer upp i tvåspråkiga familjer kan ha svårare med språket och bli sena med talet. Vi försöker ju säga nästan allt på både svenska och engelska när vi pratar med Charlie, vi läser böcker på båda språken och vi tittar på filmer på båda språken. Det ska bli spännande att se när talet kommer mer hur mixat allt kommer vara!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s