Att en natta 15 månaders

Alltså oj vad vi kämpar med den här jäkla sömnen för tillfället. Eller nej, inte sömnen som i nattens sömn, den är rätt bra för tillfället. Charlie vaknar kanske en eller två gånger per natt och ibland inte alls. Sover till allt mellan 06-08 på morgonen, så det kan vi inte klaga på. MEN den där jäkla nattningen, satan vad den tar energi för tillfället. Jag vet faktiskt inte ens när det började, kanske en månad sedan? Kanske 1.5 månad? Jag vet faktiskt inte alls. Men det är ett jäkla problem!

För en tid sedan så började det bli svårt att natta Charlie i hans säng, vilket vi alltid har gjort sen han började sova i sitt eget rum. Men nu helt plötsligt så var det helt omöjligt och det var skrik och gråt varje kväll. Så ibland när vi inte orkade ta fighten så gick vi ut och gick med honom i vagnen, för då somnar han på knappa 10 minuter. Men när vi hade gjort detta ibland så blev det OMÖJLIGT att lägga honom i sängen överhuvudtaget, så då var vi ute och gick varje kväll istället. Absolut det var en snabb och enkel lösning att lägga honom i vagnen med en flaska välling och gå runt kvarteret så sov han gott för natten sen. Men det är ju inte en hållbar situation i längden, eller det tycker i alla fall inte vi. Så efter veckor av att natta i vagnen har vi nu tagit tag i problemet och försöker få in rutinen att somna i sin egen säng igen.

Vi är absolut inga proffs utan vi har testat oss fram och googlat en hel del. Men jag tänkte dela med mig av 5 av våra bästa tips som är bra att tänka på när man står där och bara vill ge upp med en övertrött bebis.

  1. Det tar 5 dagar att komma in i en ny rutin – så de första 5 dagarna är de värsta, sen kommer man liksom över det första guppet och det går lättare igen. Även om problemet såklart inte är löst på 5 dagar, så håll ut!
  2. Stressa inte – jag vet hur lätt det är att sitta där och stressa upp sig över att man inte har hunnit städa, tvätta eller vad det nu kan vara. Kanske bara längtan efter lite egentid. Men barn känner av din stress direkt, så försök att inte stressa och bara låta det ta den tid som det tar den dagen. Det andra hinns en annan dag.
  3. Gör samma sak varje kväll – Försök att göra ungefär samma sak varje kväll innan läggning. Vi har alltid 30 minuter som vi tittar på film/barnprogram innan vi borstar tänder och han får en flaska. Det kan vara vad som helst, vad som passar er familj, men försök att alltid ha samma kvällsrutin för att barnen ska veta vad komma skall.
  4. Använd nattlampa – Detta kan såklart vara väldigt individuellt, vissa barn kanske kan störa sig på ljuset istället för att bli hjälpta. Men vi har haft en period där vi tydligt märker att Charlie blir mer ledsen, nästan hysterisk, när det är helt mörkt i ett rum. Använder vi en nattlampa (med väldigt, väldigt svagt ljus) så blir han inte alls ledsen på samma sätt vid nattning.
  5. Gör det som passar er familj – googlar man så är det väldigt många ”Do’s and don’t”, mycket pekfingrar som säger att gör absolut inte si eller så. Men när man kommer till botten av problemet så måste man alltid se vad som fungerar för er och ert barn. Charlie har aldrig fungerat så som alla online säger att det ska fungera, varken med sömn eller något annat. Så såklart, läs alla tips och trix men gör det som passar er i slutändan oavsett vad någon säger.

Jag hoppas att något av detta kan hjälpa er och lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s