Det här med nattningar

Jag har nog skrivit 100 inlägg om nattningar, sömnsvårigheter och annan problematik kring sömn gällande Charlie. Men det är ett återkommande problem i vår vardag, ena stunden tror vi att vi hittat rätt och nästa fungerar det inte igen…

För ett tag sedan så skrev ju jag att vi bytte kvällsrutin, vi slutade titta på tv/barnprogram på kvällarna och började läsa istället. Det fungerade så bra, vi gick från över en timmas nattning till att han somnade till boken eller på 5 min efter sagan var slut. Efter att vi bytte till sommartid så har detta förändrats helt. Vi trodde att det handlade om ljuset i rummet så vi köpte mörkläggningsgardiner för att få det riktigt mörkt igen, men det fungerade inte heller. Vi har försökt justera sömnen på dagarna, men de spelar ingen roll om han sovit 1 timma eller 3 på dagen, det är alltid lika svårt med nattningen.

Så vi är återigen inne på nattningar som tar över 1 timma, 30 minuters läsning och sedan 30-40 minuter minst att sitta bredvid hans säng och sjunga/finnas där så han kan somna. Lämnar vi rummet så står han upp direkt och skriker efter oss. Det känns helt galet att de ska behöva ta sån tid att få honom att somna? Vi kan se vid middagen att han är så trött så han knappt orkar ha ögonen öppna men ändå så lyckas han fighta sömnen så pass bra att han klarar en timma med mys i mörkret innan han somnar till.

Jag känner att vi behöver ändra kvällsrutin igen, men jag vet inte till vad. Nu läser vi ju i vår säng, så frågan är om vi ska börja enbart va i hans rum vid nattning. Men då kommer ju problematiken kring att han alltid får en flaska när vi läser, så då behöver vi ju fortfarande lyfta upp honom och gå till badrummet för att borsta tänderna och avbryta läsningen. När vi är i vår säng kommer de naturligt att ta tänderna påväg till sin säng. Oftast säger de ju dock att de inte är själva rutinen som påverkar utan det att det är en rutin. Att oavsett vad man gör, så ska de göras samma varje kväll. Och det har vi alltid gjort, till och med när vi är hos mina föräldrar går både Tom och jag och sätter oss med Charlie i ett mörkt rum och läser bok när de ska nattas. Så kvällsrutiner håller vi hårt på, men de fungerar ändå inte…Är det någon av er som har bra förslag till sömn på kvällarna hos en 1.5 åring?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s