Att vara gravid under en pandemi

Jag tror att jag har skrivit det förut, men jag kommer att skriva det igen. Jag är inte en person som tycker om att vara gravid. Jag känner mig obekväm i min kropp, inga kläder passar, jag känner mig inte som mig själv, har inte samma energi och jag vantrivs helt enkelt i min kropp när jag delar den med en bebis. Sen betyder inte det att jag inte uppskattar att kunna vara gravid såklart, det är ju något som många använder som motargument annars. ”Man ska uppskatta att man kan vara gravid, för det är inte en självklarhet”. Det förstår jag helt och hållet, och jag förstår att det finns de som bara längtar efter att få gå runt med en bebismage. Så, absolut, jag uppskattar vad min kropp kan göra och att jag ändå får må så pass bra som jag faktiskt gör! Men rent psykiskt så tycker jag att det är jobbigt att vara gravid.

Det som är jobbigare denna gång jämfört med förra är att vara så ensam i det hela. Absolut så kunde jag känna lite så förra graviditeten också, men inte alls som jag gör denna gången. Jag känner mig inte som mig själv utifrån graviditeten och att det är ganska jobbigt psykiskt men att på det heller inte få träffa några vänner eller bekanta? Gud jag känner mig som att jag tappat bort mig själv helt. Vem är jag egentligen? Förutom den här trötta, tjocka tjejen som alltid går i myskläder och aldrig sminkar sig? Jag känner att jag tappar bort mig själv helt den här graviditeten och det beror mycket på pandemin.

Eftersom man nu också klassas som riskgrupp när man är gravid så är jag ju avstängd från jobbet. Jag ska också tänka mig för hur mycket människor jag träffar och hur jag umgås med folk. Jag har de senaste tre veckorna inte träffat någon förutom de jag bor med. Jag har då ingen mening att klä på mig ordentligt, utan jag går i det som är bekvämt. Jag sminkar mig inte och fixar aldrig håret. Jag känner liksom bara att det är meningslöst. Så kände jag aldrig förra graviditeten, så detta är ju helt klart pandemin som påverkar detta. För även om man inte känner sig som sig själv i en graviditet så har man fortfarande sin identitet och sin roll på olika platser, så som med vänner eller på jobbet. Nu har jag ingen annan identitet förutom att vara gravid och mamma, och det kan vara ganska påfrestande på psyket vissa dagar.

Sen en positiv sak i det hela måste nog vara att, eftersom jag inte jobbar längre så mår min kropp mycket bättre fysiskt än vad jag gjorde med Charlie. Det är klart att det är tungt att vara hemma med en 1.5 åring också, det är mycket lyft, spring och lek. Men jag behöver aldrig pusha mig utanför det jag orkar, utan orkar jag inte så kan Tom komma och ta över. Eller så byter vi lek helt enkelt. Är man på jobbet så måste jobbet göras, oavsett hur mycket jag orkar eller inte. Så då var de liksom bara att köra på, jag tänkte nog inte ens på att det kunde vara för mycket just i stunden. Men eftersom jag hade väldigt ont i kroppen då, och hade det i början av den här graviditeten också, men att det har försvunnit nu efter att jag varit hemma ett par veckor. Så tror jag nog ändå att det har med överbelastning och att jag har ett fysiskt jobb som påverkar detta.

Men som en liten sammanfattning då: jag tror, att om man är en person som gillar att vara gravid så påverkar dessa faktorer inte lika mycket. Det kommer fortfarande vara en härlig upplevelse och man har mycket tid att njuta. Men för de som mig, känner man sig lätt inlåst istället och med mycket fler orosmoment än vanligt. Jag låter nog ganska negativ just nu, vilket jag inte gillar att vara. Men jag vill också vara ärlig, den här graviditeten är ingen dans på rosor. Men jag längtar något otroligt efter lillasyster och jag är så glad att min kropp faktiskt orkar med allt det här! Och att jag får all den här extra tiden med Charlie eftersom jag faktiskt inte får jobba utan får spendera alla mina dagar med honom. Det måste också tilläggas vara ett stort plus i hela den här situationen som vi lever i!

Sista bilden som gravid med Charlie, nästan exakt 24 h senare tittade han ut

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s