Bästa bärselen 2021?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyshop.se

Vi har länge funderat fram och tillbaka angående vilken bärsele som är bäst att satsa på till nya bebisen. Vi hade någon modell av babybjörn när Charlie var bebis och den fungerade helt okej. Men jag skulle tyvärr inte vilja ha den en omgång till. Vi fick ärva den utav en kollega till Tom och där av vet jag inte vad modellen hette tyvärr. Men den hade inget ergonomiskt stöd för den som bar på bebis, den var heller inte optimal när man bar bebis framåt. Alltså när de är lite större och vill se mer än bara in i bröstet på den som bär. Då gick de inte att vika ner huvudstödet ordentligt så man fick försöka trixa fast det på annat sätt så att de inte for upp i bebis ansikte hela tiden. Jag har försökt att googla men hittar inte någon som liknar den som vi hade, jag tror den är så pass gammal att den modellen kanske inte ens säljs längre. Men som sagt, den fungerade under tiden Charlie var liten men vi kommer behöva en bättre till bebis nr 2!

Här är bärselen när vi använde den första gången. Den var heller inte optimal när bebis är nyfödd då man måste ge extra stöd för huvudet när man rör sig!

Jag har såklart googlat massor på vilka bärselar som rekommenderas och vad folk har tyckt. De som verkar vara populärast är: ergobaby 360 eller 360 omni, BeSafe Haven, babybjörn On Air Mesh, baby Tula Explore och Najell Easy. Jag tycker att alla låter bra på sitt sätt så det är ju alltid svårt att välja. Men här är det som jag har tyckt varit plus och minus med de olika och varför vi har valt som vi gjort!

Najell Easy; den här har ett andningsbart Mesh foder vilket gör att de inte blir lika varmt för bebis att sitta i den. Den fungerar från nyfödd utan extra ilägg vilket är något som jag uppskattar, jag vill gärna ha allt i ett från start utan extra delar. Du kan bära i tre olika positioner, bebis vänd in mot dig eller vänd ifrån dig. Du kan även bära bebis på ryggen, vilket för mig är ett stort plus. Jag gillar tanken av att kunna ha bebis på ryggen när vi är ute och går eller campar eller liknande. Bebis ser mer och det är bekvämare när de är lite större! Den har också ett höftbälte som gör det mer ergonomiskt för den som bär, vilket jag saknade på vår förra. Det går att använda från 3,2 kilo upp till 13 (så nyfödd till ca 18 månader)

Baby Tula Explore; Det är en ombonad bärsele som också har tre bärpositioner, precis som Najell selen, kan du bära bebis in mot dig, vänd ifrån dig och på ryggen. Inte heller på denna behövs något spädbarnsinlägg, som sagt något som jag gillar. Axelbanden går inte att korsas på denna, vilket gör att du måste se till att spännet sitter rätt på ryggen. Hamnar det för högt upp så blir det tungt för nacken/skuldrorna när du bär. Här har folk även sagt att tyget upplevs suga åt sig smuts och blir fläckigt snabbt. Med den här bärselen får man även ett uv skydd till bebis huvud, det är bra både som solskydd men även för att täcka lite extra om man ammar med bebis i selen. Bärselen går att använda från nyfödd upp till 20 kilo (upp till ca 4 år!!) vilket jag tycker är toppen med så långt användningsområde.

Baby Björn One Air Mesh; Det är en ergonomisk bärsele som beskrivs ha fyra olika positioner för bebis. Det är inåtvänd, utåtvänd och på ryggen samt ”newborn” som de kallar det. Jag vet faktiskt inte riktigt vad skillnaden är på newborn positionen och inåtvänd, men det är i alla fall så de själva beskriver den! Den går att använda från nyfödd upp till 15 kilo utan att behöva några extra inlägg. Detta ska rent krasst vara samma bärsele som deras ”one” bara att denna har ett mer luftigt tyg som är svalare för dig och bebis. Så blir man lätt varm själv, har en bebis som är varm av sig eller bor i varmare klimat så är denna att rekommendera framför deras andra modeller. Den har också ett ergonomiskt bälte för den som bär på bebis, vilket ni kanske har förstått är viktigt för mig. Det jag är tveksam mot här är just att vi inte var nöjda med den baby Björn som vi haft tidigare. Jag tyckte att den va seg och krånglig att ställa in, var inte superenkelt att använda när man var ensam och svår att justera när barnet växte. Sen vet jag ju inte om denna modell är likadan då jag aldrig testat den, men så går tankarna tyvärr.

BeSafe Haven: Detta är också en bärsele med tre olika positioner. Den rekommenderas dock att inte användas förrän bebis är 4 veckor gammal men går sedan att använda upp till 15 kg. De har en unik luftkudde som ska fördela barnets vikt jämnt när de bärs framåt och även ger extra stöd för barnet. Utifrån vad jag kan läsa mig till är den mest anpassad för barn från ca 5 månader, då man kan börja bära dem framåtvända, då de har mycket extra stöd och bra ergonomi i detta läge. De har dragkedjor framtill som man kan dra ner för att ge bättre positionering när bebis är framåtvänd samt ett nedvikbart huvudstöd så bebis har bättre sikt. Jag tycker att det här låter som en bra bärsele om man främst bär barnet när de är runt 5-9 månader, då de sitter framåtvända på magen.

Ergobaby 360: Det här är en bärsele med fyra olika positioner för bebis, inåtvänd, utåtvänd, på ryggen samt på höften. Detta är den enda bärsele (som jag har stött på) som har en position på höften. Jag tycker att det låter väldigt lockande att kunna ha bebis på höften i bärselen, jag menar, där sitter de ju bra och är inte i vägen när man städar, diskar eller liknande. Är de på magen så kan de ju vara lite svårt att nå det man gör. Selen är skålformad och ger ett ergonomiskt stöd för bebis oavsett i vilken position man bär, men det är viktigt att se till att barnets rumpa hamnar i skålen och inte på höftbältet då det kan vara obekvämt. De beskriver även att det kan vara lite svårt att få i bebis i ryggpositionen men att när man väl lärt sig tekniken så ska det fungera bra. Selen har ett sol-och amningsskydd men som också ger ett visst skydd så man inte spiller på barnet, dock är det inte skydd mot het vätska så man ska ju såklart fortfarande vara försiktig! Den här selen går att använda från 4-48 månader, vill man använda den ifrån nyfödd behöver man köpa ett spädbarnsinlägg.

Ergobaby Omni 360: Omni 360 är väldigt lik deras 360 som jag skrev om precis ovanför. Även denna har samma fyra bärpositioner och har en skålformad sits för barnet. Bärpanelen ändras med kardborre och det är tydligt markerat vad som är lämpligt för vilken ålder och längd på barnet. Nackstödet går att vikas på olika sätt beroende på vilken ålder barnet har, inåt för att ge extra stöd till nyfödd bebis, utvikt för större barn och uppvikt för sovande barn. Det som jag kan se på den här som jag inte lyckats hitta något om på 360 är att man kan korsa axelbanden på 360 (eller ha dem parallellt), vilket gör att man kan få lite olika bärtekniker på bebisen. Om de korsas så kommer bebis närmare dig som bär och kramas om lite mer, vilket är att föredra när de är en liten bebis. Det finns även en stödplatta på ryggen för den som bär, vilket ger bra avlastning. Det som är bra med den här bärselen är att den går att använda ifrån nyfödd-48 månader.

Vi har faktiskt beställt en Ergobaby Omni 360, jag tycker att alla bärselar ovan har sina bra och mindre bra egenskaper men vi fastnade verkligen för ergobaby. Jag har även vänner som tidigare har haft olika ergobaby modeller och varit väldigt nöjda med dessa, vilket också gjorde att jag kikade lite extra på dessa. Men jag gillar att man har fyra olika positioner för bebis och att man kan bära på ryggen tänker jag gör att man faktiskt orkar ha bebis där i längre stunder när de är lite större! Om man ska ut i skogen och inte vill ha med sig vagnen så är det ju toppen att kunna ha barnet på ryggen istället för att behöver gå och bära om denne inte vill gå mer! Jag vet att jag försökte ha Charlie på magen (utan de extra höftbältet som finns på i princip alla bärselar idag) när han var runt 9-10 kg (vår bärsele gick upp till 13 kg) och jag kunde inte andas och knappt röra mig för det var så tungt. Sen tror jag som sagt att de blir en stor skillnad med höftbältet som gör att man får mer stöd när man bär, men efter det så har jag verkligen gillat tanken på att kunna bära på ryggen. Sen gillar jag även tanken på att kunna ha bebis på höften i selen, men jag vet inte hur mycket den funktionen kommer att användas i verkligheten. Det återstår ju att se!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s